Om ni önskar egen tid i butiken ring Göran på 070 921 58 24. Vi har ringklocka vid entrén, vi kommer ut till er om ni önskar.
Fri frakt på oramat

Alla har rätt till ett vackert hem oavsett plånbok

Emmaboda Konst ligger mitt i byns ”centrum” och här är lätt att hitta fri parkering. 950 kvm varav 600 kvm butiksyta med högt i tak och vi har en bra ramverkstad. En avdelning med modern konst, en med klassisk konst och en avdelning med grafik. Sedan 2015 tillhandahåller vi även konstglas och glaskollektion från Målerås, och vi har dessutom glastavlor med ledbelysning.

Vi har öppet söndag–torsdag kl 13–18 och även efter överenskommelse. Under Allahelgonahelgen har vi utökade öppettider. Då bjuder våra fruar på kaffe med dopp.

Välkommen till en gemytlig och trivsam miljö där du kan strosa runt och insupa känslor från tavlor som ger lugn, energi och inspiration. Vi är en meditativ plats på jorden där du kan känna in och få ro i vår nutida stressade tillvaro.

 

Hjärtligt välkomna önskar vi på Emmaboda Konst.

 

60 år med konsten

Grundaren till Emmaboda Konst, Rune Hallberg:

Min första ”riktiga” tavla köpte jag när vi gifte oss 1956. Det var en Gustav Rudberg, ”Bakgård på Ven”, som kostade 650 kr. Jag har kvar den fortfarande.

På brandkåren i Nybro bildade vi en konstförening, i första hand för gemensamma inköp. Jag blev god vän med många konstnärer, och sålde deras alster för att kunna bygga upp en egen samling. När jag blev brandchef i Emmaboda 1971, fick jag brandstyrelsens tillstånd att ha visning i brandkårens utrymmen. Det har alltid funnits ett genuint konstintresse inom brandförsvaret. ”Emmaboda Brand och Konst”, som det hette i folkmun, var populärt och på kurser och konferenser var det alltid vernissage på Hallbergs rum.

Hittills hade det varit en hobby, men när jag vid en sammankomst sålde till landshövdingen, länspolischefen och kommunalrådet förstod jag att det vore lämpligt att skaffa handelsrättigheter.

1988 startade jag Emmaboda Konst. Den första butiken bestod av 1 rum och kök, med full rätt att spika i väggarna. Jag höll öppet två kvällar i veckan samt lördag och söndag. Affärerna gick bra. En butik på bottenplanet blev ledig, så jag flyttade ner. Grannbutiken blev ledig, så jag slog hål i väggen och fick en större butik. Ytterligare ett hål i väggen samt gårdshuset. Eftersom det inte fanns fler väggar att slå hål i började vi leta efter en större lokal.

Jag skriver ”vi” för nu hade Göran Björkqvist kommit in i firman. Han var möbelsnickare och en duktig rammakare, dessutom visade han stort intresse för att lära sig branschen.

Vid en fikastund med kommunens näringslivschef och kommunalrådet delgav vi dem vårt behov av större lokaler. Vi fick då veta att gamla telestationen, som var en skamfläck i centrum, var till salu. 14 dagar senare hade Göran köpt fastigheten. nu började ett hårt arbete, och nio månader senare kunde vi flytta in i våra nuvarande lokaler.

Sedan 2006 äger Göran Emmaboda Konst. Jag äger ett avvecklingsbolag som heter Hallbergs konst, men mycket av konsten ägs gemensamt. Vårt motto är att det ska finnas något för alla, oavsett smak och storlek på plånboken. Kunderna ska känna trygghet, därför har vi 5 års bytesrätt (kvitto krävs). Vi levererar gratis till orter mellan Emmaboda och Stockholm samt Skåne ungefär en gång i månaden.

För konstälskare och konstföreningar är vår butik ett eldorado, med cirka 3500 verk från över 400 konstnärer, och därtilll Målerås konstglas. Här går du helt fritt utan någon försäljare bakom ryggen. Men vill du så pratar vi länge och gärna.

Rune Hallberg i februari 2017

Nuvarande ägaren Göran Björkqvist:

Jag är ursprungligen från Gotland och är utbildad maskinsnickare. Jag har sedan 1993 haft förmånen att jobba med Rune i butiken. Han har varit, och är fortfarande, en kunnig läromästare inom svensk konst. Han har tillika varit värderingsman enligt Svenska Handelskammaren, med uppdrag både från försäkringsbolag, Kronofodgemyndigheten och privatpersoner.

 

Konst är en oändlig källa till glädje och kunskap. Varmt välkommen till Emmaboda Konst!

Göran Björkqvist i februari 2017

 

1956

Rune köper sin första tavla

1971

Rune startar Emmaboda Brand & Konst på brandstationen

1988

Rune startar Emmaboda Konst på Storgatan

1993

Göran börjar på firman

2006

Göran övertar Emmaboda Konst

2009

Vi flyttar till nya lokaler

2015

Vi utökar med glas från Målerås

2017

Vi uppdaterar vår hemsida och öppnar webbutik